Turmericul- şofran indian sau condimentul de aur

Denumire ştiinţifică: Curcuma longa

Denumire populară: şofranul indian

Turmericul (Curcuma longa) este o plantă din familia ghimbirului (Zingiberaceae) și este folosit de secole atât ca mirodenie, cât și ca remediu natural în medicina tradițională. Pudra de turmeric, de un galben intens, este obținută prin uscarea și măcinarea rizomului plantei. Este originar din Asia de Sud, în special din India și Indonezia. Acesta a fost cultivat de mii de ani în regiunile tropicale ale Indiei, Chinei și Asiei de Sud-Est și este folosit atât în bucătărie, cât și în medicina tradițională ayurvedică și chineză.

Curcumina este principalul compus activ din turmeric și este responsabilă pentru culoarea galben-portocalie intensă a acestuia, precum și pentru majoritatea beneficiilor sale pentru sănătate. Este considerată unul dintre cei mai puternici antioxidanți și antiinflamatori naturali.

Descriere: gustul este ușor piperat, dulce-amărui. Are o aroma cu note subtile de citrice și ghimbir, cu o tentă ușor pământie.

Beneficii:

  • antiinflamator natural : reduce nivelul inflamaţiilor din organism;
  • are efecte antioxidante puternice;
  • previne apariţia şi dezvoltarea multor tipuri de cancere: împiedică înmulţirea şi răspândirea celulelor tumorale dar şi transformarea celulelor normale în celule canceroase;
  • protejează împotriva bolilor provocate de iradiere;
  • protejează împotriva metalelor grele;
  • previne şi suprimă boala Alzheimer (demenţă senilă);
  • turmericul asigură protecţie bolilor neurodegenerative;
  • afecţiuni cardio-vasculare: previne oxidarea colesterolului în organism care deteriorează vasele de sânge şi se acumulează în artere provocând atac de cord sau accidente vasculare cerebrale;
  • efect detoxifiant asupra ficatului: măreşte producţia de enzime în ficat, ajutând ficatul să filtreze sângele, sporeşte capacitatea ficatului de a elimina colesterolul rău;
  • prevenirea şi tratarea Diabetului de tip 2: turmericul poate reduce rezistenţa la insulină, reglează nivelul insulinei şi glucozei în sânge;
  • proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice;
  • stimulează vezica biliară să producă bilă: adică îmbunătăţirea digestiei, reducerea simptomelor de balonare;
  • proprietăţi antiseptice: folosit ca remediu dezinfectant pentru tăieturi, răni, arsuri şi alte infecţii ale pielii cum ar fi psoriazisul ( boală de piele cronică, localizată mai des la coate şi genunchi, care se manifestă prin apariţia unor puncte şi plăgi roşii acoperite de mici coji uscate lucitoare, însoţite de prurit);
  • previne depresia: datorită capacităţii de creştere a dopaminei şi serotoninei în creier, poate creşte starea de bine, de spirit;
  • curcuma folosită în cosmetică: minimizează ridurile şi liniile fine, conferă tenului un aspect mai proaspăt, reduce roşeaţa si petele de pe piele folosită sub formă de maşti în combinaţie cu alte ingrediente.

Exemplu mască de faţă: 2 linguriţe de turmeric, 2 linguriţe de yaurt, 3-4 picături ulei esenţial de tămâie, 3-4 picături  ulei din seminţe de măceşe. Masca se întinde şi sub ochi, eficient împotriva cearcănelor. Se lasă 1 oră, apoi se clateşte cu apă calduţă, mai apoi cu săpun ori detergent de faţă pentru îndepărtarea culorii galbene rămase. Pentru un efect vizibil se repetă de 2 ori/ săptămână, timp de 3 luni.

Mască de faţă mai simplă:1 lingură de turmeric, 1 lingură de lămâie si 1 lingură de miere de albine.

Proprietăţi:

  • substanţe curcuminoide (curcuma): cu proprietăţi antioxidante puternice care neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi şi apără organismul de bacterii;
  • Vitamine: B6, B3, K, E, C;
  • Minerale: Sodiu, Calciu, Potasiu, Fier, Magneziu, Zinc;
  • lipopolizaharidă: substanţă care stimulează şi întăreşte sistemul imunitar al organismului;
  • uleiuri volatile;
  • răşini;
  • zaharuri;
  • proteine.

Administrare: sub formă de ceai din rădăcină de turmeric, în bucătărie la condimentarea diferitelor mâncăruri, tinctură de turmeric, sub formă de pudră adăugată în diferite băuturi.

Utilizari: În bucătărie: folosit ca ingredient în curry, sosuri, supe, ceaiuri și băuturi precum „laptele auriu” Golden Milk – turmeric + lapte vegetal + piper negru. În mâncăruri – curry, supe, tocănițe. În smoothie-uri – cu ghimbir, lămâie, miere. Suplimente – capsule cu extract standardizat de curcumină. Datorită pigmentului curcumină, turmericul a fost folosit ca vopsea pentru țesături și ca colorant alimentar natural (E100).

Contraindicaţii:

  • nu folosiţi turmeric daca suferiţi de Diabet fără a cere sfatul medicului, în combinaţie cu medicaţia puternică, turmericul poate cauza hipoglicemie (scăderea sub valorile normale a concentraţiei de glucoză în sânge);
  • turmericul poate diminua capacitatea de coagulare a sângelui şi poate provoca hemoragie;
  • turmericul este contraindicat în sarcină deoarece poate declanşa contracţii uterine şi creşte riscul de avort spontan.

Stiaţi că: adăugarea de piper negru alături de turmeric, în mâncărurile picante, face ca proprietăţile antioxidante, antiinflamatoare şi anticancerigene ale turmericului, să crească de peste 450 ori?

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *