Ce este tărâţa de Psyllium (Psyllium husks)? Psyllium este denumirea generică a mai multor plante din genul Plantago originare din India şi sud-estul Asiei. Este o fibră alimentară dietetică vâscoasă solubilă în apă obţinută din coaja seminţelor de Plantago ovata. Acţiunea mucilagiului de psyllium este de a absorbi excesul de apă stimulând în acelaşi timp eliminarea normală a intestinului. Fibra solubilă în psyllium este polizaharidul heteroxilan, o hemiceluloza (polizaharidă complexă larg răspândită la plantele superioare).
Mucilagiul din coaja seminţelor măcinate este fibrosă, de culoare albă şi hidrofilă, ceea ce însemnă că structura sa moleculară îl face să atragă şi să se lege cu ajutorul apei. În contact cu apa acesta creşte în volum de 10 ori sau mai mult. Se găseşte în sălbăticie dar este cultivată pentru conţinutul său de mucilagii în multe ţări ca Franţa, nordul Indiei, Spania, Italia.
Genul Plantago conţine peste 200 de specii. Seminţele produse de Plantago ovata sunt cunoscute comercial sub denumirea de psyllium alb, plantago indian, isabgol, aspaghol, ispaghula, blond psyllium, desert indianwheat. Seminţele de Plantago cunoscute comercial ca psyllium negru, psyllium francez, psyllium spaniol sunt obţinute din planta Plantago arenaria.
Descrierea plantei Plantago ovata: Face parte din Familia Plantaginaceae, este o plantă erbacee anuală, creşte maxim 8 cm în înălţime, ajunge la maturitate în aproximativ 130 de zile, preferă solul uscat sau umed, specia este hermafrodită, polenizată de vânt, planta este autofertilă. Are tulpina scurtă şi acoperită cu peri moi, poartă un vârf cilindric scurt apoi ovoid la maturitate, dens înflorit. Rădăcina este rigidă. Frunzele sunt dispuse în formă de rozetă, sunt în formă îngust-liniare (3-15cm lungime), acoperite de peri moi, prezintă trei vene. Înflorirea are loc în lunile mai-iunie. Frunctul este o capsulă care se deschide după coacere, de 4-5 mm şi conţine 2 seminţe ovale de culoare maro-gălbuie până la bej-roz, faţa convexă prezintă o pată maro deschisă. Fructificarea are loc în lunile iunie-iulie.
Utilizare: se găseşte sub formă de capsule, pulbere de psyllium, tărâţe. Se poate adăuga în cereale cu lapte, supe, salate (sămânţă încolţită), smoothie-uri, în pâine (chifle), deserturi (brioşe). Este benefic pentru sistemul digestiv deoarece are capacitatea de a absorbi apa şi de a îmbunătăţi tranzitul intestinal. Util în constipaţie, efecte benefice în ameliorarea diareei cronice, în detoxifierea colonului, stimulează peristaltismul şi tranzitul intestinal, folosit în dietă timp de 3 săptămâni ajută la reducerea colesterolului dar şi la scăderea nivelului de glucoză din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, ajută la scăderea tensiunii arteriale, are efect pozitiv în menţinerea şi reducerea greutăţii oferind senzaţia de saţietate.
Alte utilizări: este folosit ca agent de îngroşare a alimentelor, ca agent de îngroşare în îngheţată. Este folosit şi în medicina veterinară sub formă de suplimente alimentare de psyllium pentru a ajuta la eliminarea nisipului din colon al animalelor.
Important: în comparaţie cu alte tipuri de fibre fermentează mai lent lucru care este benefic deoarece nu provoacă flatulenţă. Nu conţine gluten acestea fiind apreciate de persoanele care au alergie la gluten dar şi cele cu boala celiacă (este o boală autoimună cronică la care ingestia de gluten duce la distrugerea mucoasei intestinului subţire).
Avertizare: sunt persoane care au reacţii adverse ca: diaree, constipaţie, balonare, flatulenţă sau reacţii alergice: erupţii cutanate, umflarea feţei, a limbii, a buzelor, a gâtului, respiraţii cu dificultate. Pote provoca obstrucţii intestinale dacă este luat fără cantitatea adecvată de apă. Sufocarea apare dacă este luat fără apa necesară deoarece se îngroasă în gât. Respectaţi dozele recomandate! În scopul tratării unei afecţiuni consultaţi medicul înainte de a consuma aceste tărâţe.