Salina Praid, este o mină de sare gemă, situată în bazinul Munţilor Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării, din Localitatea Praid, Jud. Harghita, este amenajată la „Orizontul 50”, care se află la o adâncime de 120 metri de la suprafaţă, temperatura fiind pe tot parcursul anului de 16 grade Celsius.
Conform datelor arheologice, începuturile Salinei Praid datează încă din perioada daco-romană, ca şi vârstă geologică zăcămintele de sare din Transilvania s-au format acum 22 milioane de ani.
În anul 1000, drepturile şi comercializarea au fost preluate de secui şi saşi, iar în anul 1714 exploatarea sării a fost luată de administraţia habsburgică, după această perioadă va începe exploatarea subterană folosind metoda de extracţie cu camere trapezoidale.
Salina este alcătuită din Mina Gheorghe Doja deschisă publicului în anul 1960, a continuat în galeria „Orizontul 50” din anul 1980, la 120 metri faţă de altitudinea considerată de la intrarea în galeria de mină, Mina Iosif deschisă în anul 1762, Mina Paralelă deschisă în anul 1864, constituie una dintre cele mai mari cavităţi artificiale subterane cu lungimea de 100 metri, lăţimea de 40 metri şi adâncimea de 96 metri, exploatată fiind până în anul 1949, şi Mina Orizonturile Inferioare.
Salina este dotată cu sisteme de iluminat, wireless, tv, spaţii de relaxare şi agrement, locuri de joacă pt copii, capelă construită în 1993 în care se ţin slujbe pentru catolici, ortodoxi, reformaţi, dar şi cununii religioase, botezuri gratis pentru cei ce vor să facă ceva inedit, există un Muzeu al minei de sare, o Bibliotecă, un Plafar cu plante medicinale, cafenele, mese de ping-pong. Pe traseul de ieşire din baza se agrement spre „Orizontul 60”, se găseşte zona de vizitare Panorama Belvedere „Mina Iosif”, o galerie a vinurilor şi chiar un restaurat cu meniuri variate.
Sarea prin natura ei este o substanţă bactericidă care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, comportându-se ca un dezinfectant, prin urmare absorţia aerosolilor dezinfectează organismul, fluidizează mucoasele, elimină toxinele, reface elasticitatea membranelor, reduce pH-ul, împiedică gruparea microorganismelor care provoacă iritaţii ale aparatului respirator.
O cură de prevenţie şi mineralizare a organismului trebuie urmată cel puţin 7 zile şi cel mult 12 zile şi reluată apoi la interval de câteva luni.
Contraindicaţiile salinei: persoanele care suferă de claustrofobie, cei bolnavi de tuberculoză, pneumonie, micoze pulmonare , cancer bronhio-pulmonar, bolile infecto-contagioase, bolile acute respiratorii, afecţiunile tiroidiene, tensiune mare (faza a treia), afecţiuni reumatismale de tip inflamator, cardiopatie ischemică, boala Basedow, boala sistemului nervos manifestată prin leşin şi ameţeli, sarcină.
Salinele din România: Salina Turda din Jud. Cluj, Salina Ocnele Mari din Jud. Vâlcea, Salina Slănic Prahova din Jud. Prahova, Salina Cacica din Jud. Suceava, Salina Târgu Ocna din Jud. Bacău, Salina Ocna Sibiului din Jud. Sibiu, Salina Ocna Dej din Jud. Cluj, Salina Ocna Mureş din Jud. Alba, Salina Ocna Şugatag din Jud. Maramureş.
Ştiaţi că: Singurul spital din ţară care are o salină pentru tratarea pacienţilor ce suferă de boli respiratorii, este Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”, din Runcu , Judeţul Gorj.
Salina artificială este la fel de eficientă ca Salina naturală? – Niciodată o salină artificială nu poate concura cu o salină naturală deoarece concentraţia aerosolilor nu poate fi aceeaşi, temperatura din interior nu poate fi aceeaşi, intervenind şi factorul presiune care este diferită şi care ajută la păstrarea elementelor active ale aerosolilor din salină în circuitul sangvin şi pătrunderea în mucoasă. Salina artificială este o obţiune bună pentru cei care nu au timp să meargă în saline naturale, dar nu suficientă.
Muntele de sare (monument al naturii), este o arie protejată de interes naţional, de tip geologic, cu suprafaţa de 60 ha, situată în Jud. Harghita pe teritoriul administrativ al comunei Praid. Canionul se întinde în partea de sud-vest a Muntelui de Sare Praid. Aici apa a străpuns sarea şi canionul format este din stânci de sare şi creste ce asociază fenomene de carst salin cu doline, diaclaze, pâlnii de dizolvare şi lapiezuri ce asociază existenţa unor izvoare cu ape sărate şi care sunt asemănătoare cu fenomenele carstice prezente în zonele calcaroase.
Dealul a fost secţionat de apele pârâului Corund, formând un canion de sare şi rezultând un deal mai mic- Corbul Mic, separat de cel mare. Pârâul Corund curgea iniţial dinspre satul Ocna de Jos, pe lângă drumul actual, dar după prăbuşirea unui aliniament de doline, acesta a modificat traseul pârâului şi a drenat şi lacul dintre cele două Ocne.
Ştrandul cu apă sărată: în anul 2014 pe locul unui fost ştrand părăsit, nu departe de salina Praid, s-a deschis cel mai mare ştrand cu apă sărată din România, cu o suprafaţă de aproximativ 5.200 metri pătraţi.
Beneficiile apei sărate: băile sărate acţionează asupra întregului organism, având mai multe proprietăţi: calmant, relaxant fizic şi psihic, sterilizator de piele şi mucoase, vasodilatator, cicatrizant. Sunt diminuate durerile, creşte mobilitatea articulară şi flexibilitatea musculară, tratează afecţiunile ginecologice, ameliorează psoriazisul, mineralizarea organismului datorită sărurilor din apă care sunt absorbite de organism prin piele.