Salicornia europaea- Brânca

 

Face parte din Familia Chenopodiaceae (Chenopodiacee), este o plantă anuală sau bianuală, înaltă până la 40 cm, preferă solurile saline şi alcaline întâlnită mai ales pe malul mării, în zone de nămol, mlaştini, nisip, în apropierea salinelor, îşi are originea în Europa şi Asia, i se mai spune şi iarbă sărată, căpriţă, sparanghel de mare, common glasswort, glasswort, samphire, marsh samphire;

Numele de gen „Salicornia” provine din latină însemând „sare”;

Sinonime: Salicornia annua, Salicornia biennis, Salicornia brachystachya, Salicornia herbacea, Salicornia simonkaiana, Salicornia stricta;

Florile: pornesc din axilele frunzelor, sunt mici şi verzi, în formă triunghiulară, înfloreşte din luna august până în luna septembrie, specia este hermafrodită (are organe masculine cât şi feminine), polenizată de vânt, produc mici fructe cărnoase cu o singură sămânţă;

Frunzele: pornesc dintr-o tulpină erectă, ramificată, verde-lucios cu noduri (asemănătoare cu sparanghelul), frunzele sunt mici, cărnoase, în formă de solzi, în perechi, opuse, par topite în jurul tulpinii, de culoare verde-închis, devenind verde-gălbui, iar spre finalul ciclului de viaţă devine roz sau roşu;

Substanţe: proteine, carbonat de potasiu, acid ascorbic, carotenoizi, acizi graşi (acid linoleic, oleic, palmitic, linolenic, stearic), vitamine, steroli, polizaharide, compuşi fenolici, glicozide, saponine, săruri minerale (magneziu, calciu, fier, potasiu);

Utilizare: util în combaterea cancerului, inflamaţie cronică, ateroscleroză, tulburări cardiovasculare, cu activităţi antioxidante, imunomodulatoare, util în afecţiunile rinichilor, este diuretic, ajută digestia, ameliorează flatulenţa, în diabet, astm, hepatită;

Alte utilizări: planta este comestibilă, consumată crud sub formă de salată sau gătită, tulpina are gust uşor sărat putând fi folosită la mâncărurile picante cu alte legume, ca şi garnitură la peşte sau fructe de mare, lăstarii tineri pot fi muraţi, datorită conţinutului de sare a fost folosit sub formă de cenuşă (potasă- carbonat de sodiu) utilizat pentru fabricarea săpunului şi a sticlei, din seminţe se obţine un ulei comestibil de înaltă calitate similară cu uleiul de şofrănel (Carthamus tinctorius), lăstarii sunt prelucraţi în băuturi precum vin sau oţet, planta este folosită ca hrană pentru animale.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Comentariile sunt închise.