Nasturtium officinale- Năsturelul

 

Face parte din Familia Brassicaceae (Brasicacee), este o plantă acvatică perenă, înaltă până la 60 cm, este răspândită aproape în toată lumea, este foarte sensibilă la poluare, îşi are originea în Europa şi Asia, creşte într-un ritm rapid şi spontan  în jurul surselor de apă, prin locuri mlăştinoase, în apropierea pâraielor, izvoarelor, în locuri umede, i se mai apune şi cardamă, bobâlnic, năsturea, brâncuţă, măcriş de baltă, năsturaş, watercress, brunnenkress;

Sinonime: Arabis nasturtium, Baeumerta nasturtium, Cardamine aquatica, Cardamine fontana, Cardamine nasturtium, Crucifera fontana, Radicula nasturtium, Rorippa nasturtium- aquaticum, Rorippa officinalis, Sisymbrium amarum, Sisymbrium cardaminefolium, Sisymbrium fluviatile, Sisymbrium nasturtium- aquaticum;

Florile: sunt mici şi albe, se găsesc sub formă de ciorchine, compacte, terminale, specia este hermafrodită (are organe feminine cât şi masculine), fiind polenizată de insecte, înfloreşte din luna iunie până în luna septembrie, produce păstăi mici, cu două rânduri de seminţe comestibile;

Frunzele: tulpini parţial târâtoare şi goale în interior, de unde cresc frunzele împaripenat compuse, de culoare verde, marginile uşor dantelate, acestea sunt comestibile şi culese când frunzele sunt tinere, devin amare când planta începe să înflorească;

Înmulţire: se face prin seminţe (germinarea are loc în câteva săptămâni), sau prin tăierea plantei, practic orice parte a plantei, inclusiv o singură frunză va forma rădăcini dacă este detaşată de planta părinte, se pune într-un recipient cu apă până când rădăcinile sunt bine formate apoi se poate planta;

Substanţe: vitamine: A, B1, B2,B5, B6, B9, C, E, K, substanţe minerale: calciu, magneziu, mangan, fier, fosfor, potasiu, sodiu, carbohidraţi (zahăr, fibre alimentare), proteine, grăsimi, proteine, apă, izotiocianate (care sunt parţial distruse în timpul fierberii);

Utilizare: planta este un remediu pentru bolile cronice, are proprietăţi hipoglicemice, expectorante, antioxidante, diuretice, purgative, de stimulare a apetitului, a digestiei, de calmare a tusei, în tratamentul bolilor de piele, în tratamentul tuberculozei, afecţiuni renale, în tratamentul umflăturilor limfatice, ajutor în tratarea tumorilor glandulare, benefică pentru persoanele care suferă de astenie, diabet zaharat, scade riscul de cancer;

Alte utilizări: din frunze se poate prepara supă, sub formă de salată, seminţele pot fi măcinate şi folosite sub formă de condiment, seminţele (cu aromă de muştar picant) se pun la încolţit şi se pot folosi în adaosuri la salate, sucul din frunze aplicat la rădăcina părului, este eficient pentru creşterea firului gros, sucul plantei are proprietatea de a dizolva nicotina;

Avertizare:

– trebuie să aveţi grijă dacă recoltaţi planta din sălbăticie, de unde se scurge apa din care beau de obicei animalele sau pasc prin apropiere, deoarece există riscul infectării cu paraziţi care afectează ficatul (Opisthorchiidae, Fasciolidae), gătirea frunzelor însă va distruge orice paraziţi şi va face planta să fie în siguranţă de mâncat;

– poate interacţiona cu diferite medicamente de ex. cu paracetamolul;

– utilizarea excesivă a plantei poate duce la tulburări de stomac;

– este contraindicat în timpul sarcinii, deoarece poate produce contracţii uterine;

 

Ştiaţi că:

– există un festival dedicat plantei numit The Watercress Festival in Alresford care are loc în Alresford, un sat din Essex, Anglia, unde se desfăşoară o competiţie, în care concurenţii trebuie să mănânce o anumită cantitate de plantă, în cât mai scurt timp posibil;

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Comentariile sunt închise.