Alte denumiri: regina fructelor, fructul care plânge, boabe de acai, euterpe vegetale, pomul vieţii, acai palm, acai berry.
Sinonime: Euterpe cuatrecasana, Euterpe badiocarpa, Catis martiana, Euterpe brasiliana, Euterpe beardii.
Descriere: planta de Acai este o specie de palmier numit Euterpe oleracea şi este cultivat pentru fructele sale bogate în substanţe benefice organismului. Este originară din estul Amazoniei în special din Brazilia. Palmierul creşte mai mult de 25 m înălţime şi se dezvoltă de obicei în mlaştini şi câmpii inundabile. Are frunzele pinate în formă de pană sau pieptene de până la 3 metri. Fructul este mic, rotund, de culoare negru-violet, de aproximativ 25 mm. Conţine o singură sămânţă mare de 7-10 mm în diametru. Sunt produse în panicule ramificate de la 500 la 900 de fructe. Palmierul dă fructe pe tot parcursul anului şi fructele nu pot fi recoltate pe timp ploios. Fructele sunt perisabile de aceea în timp de 24 de ore acestea sunt liofilizate (proces de deshidratare prin îngheţare).
Legenda fructului acai sau „asai”: se spune că pe timpul triburilor din Brazilia, un şef de trib din cauza lipsei de hrană şi pentru a-şi menţine în viaţă oamenii a decis ca bebeluşii sau fiecare copil care se naşte să fie sacrificat ca să trăiască ceilalţi oameni. Printre bebeluşi sacrificaţi se află şi copilul fetei şefului de trib. Mama foarte mâhnită refuză să mai mănânce. După un timp auzi un plânset de copil şi se îndepărtează în junglă după acel sunet. Fiind slăbită de puteri moare lângă un palmier. A fost găsită după lungi căutări iar lângă corpul fetei erau nişte bobiţe căzute din palmier. Ei au început să consume fructele din palmier acestea fiind comestibile. Astfel, a fost salvat întregul trib pentru că au avut cu ce să se hrănească.
Ce substanţe conţin fructele de acai? fibre alimentare, antioxidanţi (flavonoide, antocianine, polifenoli, rezveratrol), proteine, grăsimi (acid oleic, acid palmitic, acid linoleic), vitamina C, A, B1, B2, B3, B5, minerale (calciu, potasiu, zinc, cupru, magneziu, mangan, fosfor, fier), acizi graşi: omega3, omega6 şi omega9.
Fructele de acai sunt disponibile în întreaga lume şi se găsesc sub formă de piure congelat, fructe congelate, pudră de fructe uscate, suc din fructe de acai, fructe proaspete (doar cei care deţin plantaţii de palmieri beneficiază de fructele proaspete). Sunt folosite la prepararea de sucuri, smoothie-uri, salate de fructe, consumate ca atare sau împreună cu cereale la mic-dejun.
Beneficiile şi proprietăţile fructelor de acai: rolul principal este de a detoxifica organismul, luptă contra cancerului, util în bolile metabolice, luptă împotriva îmbătrânirii, util în bolile de inimă prin întărirea pereţilor vasculari, ajută la reducerea colesterolului LDL, ajută la îmbunătăţirea vederii, intensifică activitatea creierului, ajută în curele de slăbit, util în diabet zaharat, obezitate, afecţiuni ale articulaţiilor, are efect benefic asupra sistemului nervos, util în profilaxia tumorilor oncologice, ajută la restabilirea energiei, sporeşte atenţia şi concentrarea, îmbunătăţeşte starea de spirit, îmbunătăţirea tonusului pielii, efect benefic asupra părului şi unghiilor.
Alte utilizări: fructele de acai sunt folosite la gătit, în băuturi, în deserturi, sub formă de ceai, sucuri, piureuri, îngheţată, în cosmetologie, industria farmaceutică.
Atenţionare: Informaţiile prezentate aici sunt în scop educativ. Consultaţi medicul dumneavoastră înainte de a consuma fructe de acai. Nu ar trebui să consume fructe de acai persoanele care sunt alergice la orice component al fructelor de acai, cei cu diabet. Consumul excesiv poate avea un impact negativ asupra ficatului. Consumul de fructe de acai poate interfera cu anumite medicamente, cum ar fi cele care sunt metabolizate de către sistemul enzimatic.