Este o algă (Arthrospira platensis) microscopică multicelulară fară nucleu de culoare verde- albăstră (datorită pigmentului albastru numit phycocyanin), poate fi găsită în natură (lacuri, iazuri) în regiunile cu climă caldă cum sunt Africa de Nord, America de Sud şi Asia de Sud-Est. Este considerat un superaliment datorită proprietăţilor sale nutriţionale şi este una dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ.
A fost descoperită încă din antichitate şi utilizată ca sursă de hrană în Africa şi America Centrală. Prima descriere a spirulinei a fost făcută în secolul al XVI-lea de călugării azteci din Texcoco, Mexic, ei o numeau „tecuitlatl” (pudră de apă) şi o cultivau în lacurile din jurul oraşului.
În anul 1903 botanistul francez Pierre Dangeard descoperă spirulina într-un lac salin (Lacul Chad) din nord-vestul Africii. În anul 1960 cercetătorii din diferite ţări au început să studieze în detaliu proprietăţile şi beneficiile pentru sănătate ale spirulinei. Botaniştii francezi Claude Champagne şi Pierre Dangeard au fost primii care au cultivat spirulina în mod artificial. Ei au descoperit că poate fi cultivată în condiţii controlate şi că aceasta poate fi utilizată ca sursă de hrană sigură şi eficientă pentru oameni şi animale.
Ce substanţe conţine Spirulina? vitamine (A, C, B1, B2, B3, B6, B9, B12, E, K), minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu, zinc, cupru, mangan, seleniu), este o sursă importantă de proteine conţinând de până la 70% cu un conţinut ridicat de aminoacizi esenţiali, antioxidanţi (carotenoizi, clorofilă), acizi graşi esenţiali.
Ce beneficii are Spirulina? reglează tensiunea arterială, glucoza (nivelul de zahăr din sânge), colesterolul, ajută la reducerea inflamaţiilor, protejează organismul împotriva bolilor cardiace, hepatice şi renale, susţine sistemul imunitar, îmbunătăţeşte digestia, stimulează funcţia creierului, ajută la tratarea candidozei, contribuie la prevenirea cancerului, luptă împotriva radicalilor liberi, ameliorează simptomele alergiei, îmbunătăţeşte forţa musculară şi anduranţa, reduce nivelul de colesterol din sânge, ameliorează simptomele alergiilor.
Utilizare: este utilizată în mod tradiţional ca supliment alimentar ca şi ingredient în alimente şi băuturi. Este disponibilă sub formă de tablete, capsule sau pulbere, doza zilnică recomandată este între 4 şi 6 tablete pe zi (dimineaţa, la prânz şi seara) cu 15 minute înainte de masă cu o cantitate suficientă de apă.
Care este diferenţa dintre Chlorella şi Spirulină?
Chlorella: este o algă unicelulară de culoare verde-smarald, are o formă rotundă, are un perete nedigerabil, conţine o cantitate dublă de clorofilă decât spirulina, conţine vitamine, minerale, aminoacizi, fier, conţine 50% proteine faţă de spirulina, este adesea folosită pentru detoxifierea organismului şi îmbunătăţirea digestiei.
Spirulina: este un microorganism multicelular de culoare verde-albăstrui, are o formă de spirală, are un perete digerabil, conţine vitamine, minerale, aminoacizi, spirulina conţine mai mult fier decât chlorella, este o sursă mai bună de proteine 60-70% decât chlorella, este adesea utilizată pentru creşterea sistemului imunitar, creşterea energiei şi a trata anemia.
Sprulina şi Chlorella pot fi utilizate şi combinate în scopuri diferite, în funcţie de nevoile individuale!
Avertizare: spirulina de slabă calitate (contaminată cu microcistine) poate provoca senzaţie de greaţă, dureri abdominale, vărsături, afecţiuni hepatice, insuficienţă cardiacă. Femeile gravide şi cei cu boli autoimune ar trebui să se consulte cu medicul de specialitate. Atenţie la persoanele care sunt alergice la alge sau cele care au intoleranţă la feninalanină, un aminoacid prezent în spirulină. Atenţie celor cu probleme de tiroidă, cei care suferă de boli de ficat, care au probleme cu sistemul imunitar, sau de coagulare a sângelui. Evitarea consumului de spirulină în sarcină şi alăptare.