Casa Fluturilor Exotici se află pe strada Külomezo, în Localitatea Praid, Judeţul Harghita. Spaţiul de 150 metri pătraţi a fost amenajat până la cel mai mic detaliu pentru ca zecile de specii de fluturi să se simtă ca într-o pădure tropicală.
Clădirea este compartimentată în două având zona de recepţie şi zona numită „spaţiu de zbor” cu un microclimat tropical ornat cu plante tropicale prevăzută cu un incubator pentru fluturi, un lac mic şi o alee circulară.
În fiecare an, în lunile calde Casa cu Fluturi poate fi vizitată, unde se poate observa în acelaşi timp mai multe sute de exemplare reprezentând 8-9 specii de bază şi 6-7 specii schimbătoare, metamorfice.
Fluturii sunt aduşi de la ferme de fluturi din ţările sud-americane, africane şi asiatice sub formă de crisalidă. După lunga călătorie ele ajung într-o clocitoare construită special în acest scop unde le trebuie asigurate temperatura şi umiditatea potrivită. În funcţie de specie după câteva zile, fluturii încep să iasă din crisalide.
Fluturii maturi se hrănesc cu ajutorul aşa numitei limbi spirale. Unele specii absorb lichidul frunzelor coapte, picăturile de roauă, nectarul diferitelor flori, altele consumă substanţe organice în descompunere sau în curs de fermentare şi chiar al excrementelor. Există şi specii care în stadiul de fluture nu se hrănesc deloc.
În comparaţie cu speciile locale de fluturi, fluturi tropicali trăiesc în general mai puţin. În funcţie de specie, durata lor de viaţă este de 1-2 săptămâni. În timp ce în alte cazuri se pot naşte chiar 10-20 de generaţii. De exemplu specia de fluturi coada rândunicii se nasc doar 2-3 generaţii.
Informare: casa cu fluturi exotici este deschisă între lunile mai-septembrie, momentan este închisă dar se va redeschide pe data de 26 mai 2023.