Acokanthera oblongifolia- Arbustul de ceară

Face parte din Familia Apocynaceae (Apocinacee), i se mai spune şi acokanthera, otrava-aborigenilor.

Numele de familie Apocynaceae, este derivat din cuvintele greceşti apo adică „departe de„, sau „după„, şi kyon adică „un câine„, de unde şi vechea denumire „otrăvitoare pentru câini„.

Numele genului Acokanthera este deasemenea derivat din limba greacă, şi se referă la anterele ascuţite (organul mascul al florii, care produce şi conţine polenul), sau „ascuţite ale florilor„.

Numele de specie oblongifolia, se referă la forma „alungită” a frunzelor, care descrie o frunză eliptică cu laturile adiacente egale.

 

 

Sinonime: Carissa spectabilis, Acokanthera spectabilis, Toxicophlaea spectabilis.

Origine: îşi are originile în Africa, se dezvoltă ca un arbust veşnic verde sau copac mic, în păduri pe dune de coastă, poate ajunge până la 6 metri, rezistent la îngheţ şi preferă umbra.

Florile: sunt parfumate de culoare alb spre roz, înfloresc în lunile august până în noiembrie.

Fructele: sunt mari, ovale de 25mm lungime, de culoare roşie până la violet, devin roşu-purpuriu până la negru când sunt maturi, sunt foarte toxice, mai ales atunci când sunt necoapte.

Seminţele: sunt albe în formă de cochilie de broască ţestoasă, nu supravieţuiesc uscării şi îngheţării în timpul depozitării.

 

 

Frunzele: sunt simple,mari, lanceolate şi îngustate la ambele capete cu vârf ascuţit şi uneori rotunjite de formă elipsoidală cu secreţie lăptoasă.

Utilizare: este o plantă extrem de otrăvitoare care poate ucide în câteva minute, toate părţile acestui arbust sunt toxice inclusiv fructele mai ales când sunt necoapte. Toxina constă în glicozide cardiace (substanţa prezentă şi în Digitalis purpurea), care încetinesc ritmul bătăilor inimii.

În trecut era folosită la otrăvirea vârfurile de săgeţi, pentru vânătoarea de animale, acestea mureau după ce erau ranite. Acesta a fost folosit în mod tradiţional ca medicament pentru tratarea muşcăturilor de şarpe şi paianjen.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Comentariile sunt închise.