Face parte din Familia Acanthaceae (Acantacee), i se mai spune şi pălămidă, acantă, bears’s breech;
Origine: îşi are originea în Europa, preferă perioada lunilor de vară când temperatura aerului este cuprinsă între 22-24 grade.
Mărime: plantă perenă, creşte sub forma unui arbust înalt de 1m şi lat de 65cm.
Florile: sunt de culoare liliachie, apar frumos poziţionate în partea superioară a tulpinei, din luma mai până în luna august;
Frunzele: sunt de un verde-lucios.
Seminţele: sunt mici, rotunde şi maronii.
Rădăcina: este pivotantă de culoare neagră.
Proprietăţi: planta conţine săruri minerale, taninuri, zaharuri, mucilagi, are proprietăţi astringente.
Utilizare: de la plantă se recoltează de la rădăcină până la flori, extern sub formă de cataplasmă şi decoct, este folosită în tratamentul entorselor şi arsurilor de piele, intern sub formă de infuzie, are bune efecte expectorante, antidiareice, astringente, în stimularea poftei de mâncare, laxative şi calmante. Ajută în tratamentul răcelilor, bronşitei, afecţiunilor ficatului, ameloorarea durerilor de gât, răguşeala, (sub formă de gargară).
Pasta de acantă este folosită la tratarea luxaţiilor încheieturilor.
Frunzele acestei plante de grădină erau folosite în Antichitate ca model pentru decorarea coloanelor corintice.
decoct= planta uscată se adaugă în apa fierbinte lasată la foc să fiarbă 5-10 minute, apoi se filtrează;
infuzie= planta se adaugă în apa fiartă deja, lasată la infuzat 5-10 minute, apoi se filtrează;
cataplasmă= pastă realizată din plantă (rădăcină, frunze, tulpină, flori),verde sau uscată, întinsă pe o bucată de pânză şi aplicată drept remediu pe partea bolnavă a corpului.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: