Face parte din Familia Mimosaceae (Mimozacee), i se mai spune şi arborele-de-gumă-arabică.
Origine: este un arbore originar din Africa şi Nord-Vestul Indiei.
Mărime: copacii din această specie cresc între 5-12 metri.
Frunzele: sunt puternic penate, de culoare gri-verzuie.
Fructele: sunt păstăi cu seminţe 4-5 la număr, de culoare verzuie.
Florile: sunt de culoare galbenă şi puternic parfumate.
Trunchiul copacului este gros de până la 30 cm, crengile sale sunt ramificate
Scoarţa este de culoare maronie-închis.
Proprietăţi: răşina conţine sodiu, calciu, magneziu, potasiu, glicoproteine, polizaharide, (previne cristalizarea zahărului), mucilagi, apă 10%, seminţele conţin minerale şi vitamine.
Utilizare: fibrele din seminţe (consumate uscate), sunt un bun remediu pentru problemele tractului digestiv, absorb toxinele din sistemul digestiv, stimulează activitatea normală a intestinului subţire şi gros, ajută în scăderea tensiunii arteriale, în detoxifierea organismului, în reducerea emisiilor de gaze din organism, în scăderea colesterolului rău, în dietele contra obezităţii.Fibrele de acacia dau senzaţia de saţietate şi datorită conţinutului de minerale şi viatamine ajută în consolidarea sistemului imunitar.
Din grupul speciilor de acacia (Acacia senegal, Acacia seyal), se extrage guma-arabică (răşină vegetală), o substanţă asemănătoare cauciucului, care se dizolvă în apă se transformă într-o masă lipicioasă folosită în producţia de medicamente ca emulgator, stabilizator, dulciuri, vopsele, acuarele, lipici, a hârtiei impermeabile, adeziv pentru etichete, în industria alimentară, a vinurilor (conservant)
Guma arabică este un polizaharid natural de consistenţă sfărămicioasă, inodor, de la incolor până la o culoare brună, insolubil în alcool.
Obţinerea răşinei se face făcând o incizie (tăietură) pe scoarţa copacului şi după câteva săptămâni apar granule mari cu substanţă de culoare galbenă-chihlimbar.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: