Alte denumiri: portocala dulce (sweet orange).
Face parte din Familia Rutaceae (Rutacee), este un arbust veşnic verde, cu înălţimea de până la 5 m, preferă solul umed şi bine drenat. Este potrivit pentru soluri medii şi argiloase. Iubeşte soarele nu poate creşte la umbră, poate creşte în soluri foarte acide şi alcaline. ]şi are originea în Sudul Chinei şi India de Nord-Est, este cultivat în zonele tropicale şi subtropicale pentru fructele sale dulci.
Cea mai veche menţiune a portocalei a fost în literatura chineză în 314 î.Hr., iar începând cu anul 1987 a fost cel mai cultivat pom fructifer din lume. Brazilia fiind cel mai mare producător de portocale din lume.
Portocala este un hibrid între pomelo (Citrus maxima) şi mandarină (Citrus reticulata), se crede că primul care a adus portocala în America a fost navigatorul italiano-spaniol Cristofor Columb (1451- 1506) în timpul celui de-al doilea voiaj al său în anul 1493.
Florile: sunt hermafrodite (are atât organe masculine cât şi feminine), polenizate de insecte, planta este autofertilă, florile cresc solitare sau grupate câte 2 sau 3, sunt de culoare albă, puternic parfumate, planta înfloreşte după 3-5 ani de la plantare în lunile aprilie- septembrie.
Fructul: este rotund sau oval, comestibil, cu dimensiuni între 4-12 cm, cu coaja groasă şi aderentă, prezintă pulpă zemoasă şi dulce de culoare galben-portocaliu, cu sau fără seminţe.
Frunzele: au lungimea de 7-12 cm, late de 3-6 cm, de culoare verde-închis, cu marginea întreagă, sunt netede, lucioase, parfumate, ramurile sunt în cea mai mare parte spinoase.
Utilizare: fructul portocalului poate fi consumat proaspăt sau prelucrat pentru suc, acesta ajută la menţinerea stării generale de sănătate fiind un bun remineralizant, revitalizant şi detoxifiant al organismului, ajută la îmbunătăţirea digestiei şi tratarea constipaţiei (suc de portocale luat dimineaţa pe stomacul gol), util în anorexie, răceli, tuse (sub formă de ceai din frunze de portocale), sucul este utilizat pentru a potoli setea persoanelor cu febră, util în tratamentul afecţiunilor biliare şi al diareei biliare, un decoct de frunze este util pentru tractul digestiv, febră, astm, vărsături, reglează tensiunea arterială şi scade riscul de boli cardiovasculare, oboseală generală, tulburări nervoase, afecţiuni hepatice, datorită conţinutului de fibre portocalele ajută la prevenirea ulcerului gastric şi al refluxului gastric, ţine nivelul colesterolului în limite normale, util în ajutorul calculilor renali, insomnie, migrene (infuzie cu flori şi frunze de portocală), măreşte rezistenţa corpului împotriva infecţiilor, ajutor în expectoraţie (suc de portocale, un vârf de sare şi o lingură de miere), previne scorbutul şi rahitismul la copii, menţine stărea de sănătate a oaselor, util în tromboflebită, previne cancerul de piele.
Alte utilizări: coaja de portocală rasă este folosită de grădinari pentru a ţine micii dăunători departe de legumele lor, floarea de portocal este parfumată şi este folosită la fabricarea parfumului, sau transformate într-o versiune delicată a apei de trandafiri cu parfum citric sub numele de „apă de floare de portocal”, este utilizat ca şi ingredient în deserturi şi produse de patiserie sau transformată în marmeladă, se produce şi mierea de portocale, lemnul de portocal este folosit ca şi cel de stejar la afumarea cărnii, uleiul obţinut din seminţe de portocală este utilizat la fabricarea săpunului, utilizat şi în adaosuri la medicamente, la fabricarea produselor cosmetice, lemnul poate fi folosit pentru scânduri sau lambriuri, medicii antici foloseau sucul de portocale ca antidot pentru otrăvuri, mecanicii folosesc portocala pentru a îndepărta uleiul de maşină de pe mâini, cojile de portocală sunt folosite ca şi odorizant pentru cameră, pentru frigider.
Ce substanţe conţine portocala? conţine 90% apă, fructoză, vitamina C, A, B1 (tiamină), B2 (rebovlavină), B3 (niacină), B6, uleiuri volatile, pectine, carotenoide (betacaroten, criptoxantina, luteină), antioxidanţi (hesperidină), substanţe fitochimice, flavonoide, acizi (acid citric, acid pantotenic), fibre, minerale: potasiu, fosfor, calciu, seleniu, cupru, mangan, magneziu.
Contraindicaţii: persoanele care urmează tratament pentru inimă cum sunt betablocantele ar trebui să consume fructele cu moderaţie deoarece pote interveni în creşterea nivelului de potasiu în sânge, persoanelor cu reflux gastroesofagian (senzaţie de arsură în golul stomacului iradiind în spatele sternului), deoarece pote accentua arsurile şi regurcitaţia, şi în cazul bolilor renale deoarece rinichii nu pot înlătura corespunzător excesul de potasiu şi poate duce la complicaţii severe.
Înmulţirea: se face prin altoire sau prin butaşi, primăvara se scot seminţele (din seminţe se obţine portaltoiul) dintr-o portocală coaptă şi se plantează în ghivece, germinarea are loc în 2-3 săptămâni la o temperatură de 12-14 grade C, altoirea de face dintr-un portocal care a făcut fructe cu butaşi lungi de 8-10 cm;
Dăunători: omizile cu coadă de rândunică uriaşe (Papilio cresphontes– giant swallowtail) provoacă daune grave culturilor de portocal atacând în special copacii tineri, acarienii (organisme mici uneori microscopice), păduchele lânos (Eriosoma lanigerum), păduchii ţestoşi (Parthenolecanium corni), musculiţa albă de seră (Trialeurodes vaporariorum), păduchele verde al castraveţilor (Aphis gossypii), afidele sau păduchii plantelor, melci, nematozi (viermi paraziţi);
Portocalul dulce este impărţit în patru clase cu caracteristici distincte:
– portocale comune;
– portocale roşii (este o mutaţie naturală a Citrus sinensis, se datorează concentraţiei mari de antocianină, au fost descoperite şi cultivate pentru prima dată în Sicilia, Italia în sec. al XV-lea, de unde şi numele de sanguina sau sanguinella);
– portocale Navel (se caracterizează prin creşterea unui al doilea fruct la baza sa opus tulpinii, încorporat în coaja portocalei primare care iese uşor şi seamănă cu un buric uman de unde şi denumirea de portocale de buric, nu este recomandat pentru sucuri);
– portocale fără acid (sau mai puţin acide- care sunt impropii pentru procesare ca suc şi deteriorarea rapidă le face improprii exportului).
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: