Grădinile zoologice au fost întotdeauna locuri fascinante in care oamenii au putut intra în contact direct cu diversitatea vieţii sălbatice. O astfel de oază de natura se găseste chiar in partea de sud- vest a municipiului Oradea, Jud. Bihor, acolo unde Grădina Zoologică isi intâmpina vizitatorii cu o varietate uimitoare de animale si peisaje minunate. Aceasta a devenit un important punct de atractie pentru localnici si turisti deopotriva, oferindu-le oportunitatea de a se conecta cu natura. Aici puteţi admira: mamifere: carnivore, erbivore şi omnivore, păsări: autohtone şi exotice, reptile: şerpi, şopârle şi ţestoase, dar şi peşti.
Istoria Grădinii Zoologice din Oradea are rădăcini îndepărtate, care se întind până în secolul al XVIII-lea. Terenul pe care se află grădina zoologică a fost inițial un mic parc amenajat în stil englezesc de către contele Rhedey Lajos, un fost locotenent în armata habsburgică, care a trăit la Oradea între anii 1791 și 1819. Într-un an necunoscut, contele a construit și o capelă în acest parc, iar în peretele nordic al capelei a fost zidit un monument funerar dedicat căpitanului cetății orădene, Rhedey Ferenc, datat în jurul anului 1621. În anul 1804, în urma decesului soției sale, contele Rhedey Lajos a donat terenul și capela orașului Oradea, cu condiția ca trupul soției sale să fie înmormântat în capelă. După moartea sa în anul 1831, testamentul său a cerut ca și el să fie înmormântat în aceeași capelă.
În anul 1960, anul în care s-a înfiinţat Grădina Zoologică, capela, care găzduia mormintele conților Rhedey și soțiilor lor, a fost înconjurată treptat de spațiile destinate animalelor. În anii ’80, regimul comunist a propus demolarea mausoleului, dar s-a găsit o soluție de compromis: capela a fost transformată în adăpost pentru cerbi și căprioare. Astfel, de-a lungul anilor, capela a fost locuită de animale și a fost înconjurată de incinte pentru animalele din grădina zoologică. După căderea comunismului, capela și-a recăpătat demnitatea și a fost restaurată, devenind astăzi un monument cultural și un element distinctiv al Grădinii Zoologice. Atrage atenția vizitatorilor prin arhitectura sa deosebită și prin amintirea istorică pe care o reprezintă. Astfel, Grădina Zoologică are o istorie îndelungată, legată de parcursul orașului și de transformarea terenului inițial într-un spațiu destinat animalelor și divertismentului pentru publicul larg.
Grădina Zoologică din Oradea a întâmpinat dificultăți în trecut, iar în anul 2007 a pierdut autorizația de mediu din cauza spațiilor restrânse și improprii pentru animale. Totuși, în anul 2010, s-au luat măsuri pentru a remedia această situație. Consiliul Local al Municipiului Oradea a alocat un teren suplimentar de 3,5 hectare pentru extinderea grădinii zoologice. Astfel, suprafața totală a grădinii zoologice a crescut de la 3,5 hectare la 7,5 hectare. Această extindere a permis amenajarea a 42 de amplasamente (țarcuri) pentru animale și păsări, creând condiții mai bune pentru acestea.
De asemenea, au fost realizate investiții semnificative pentru modernizarea și amenajarea grădinii zoologice conform standardelor necesare autorizării. Lucrările au inclus construirea unei clădiri administrative, a magaziilor și depozitelor, a unui cabinet veterinar, a unui spațiu pentru bucătărie și cameră frigorifică, precum și amenajarea unor spații pentru expoziții și activități educative, recreative și de agrement. De asemenea, s-au reabilitat rețelele de alimentare cu energie electrică, apă și canalizare, precum și sistemul de încălzire. Grădina Zoologică dispune acum de autorizație de mediu și este autorizată sanitar-veterinar. De asemenea, este dotată cu un sistem de supraveghere video, un sistem de sonorizare și un sistem de control al accesului.
Colecția de animale a grădinii zoologice este într-o continuă dezvoltare, datorită relațiilor de colaborare cu alte grădini zoologice din România și din străinătate. În prezent, grădina zoologică găzduiește peste 650 de exemplare de animale din peste 140 de specii. Eforturile depuse în îngrijirea animalelor au fost recunoscute prin reluarea statutului de membru în Federația Grădinilor Zoologice și Acvariilor din România.
Grădina Zoologică este un loc deosebit în care vizitatorii pot descoperi și aprecia diversitatea și frumusețea lumii animale. Prin intermediul acesteia, se promovează educația și conștientizarea asupra importanței protejării și conservării mediului înconjurător și a speciilor ameninţate.
Adresa: Str. Matei Basarab, Nr. 1, Loc. Oradea, Jud. Bihor
Telefon: 0733106741, 0259434547
Program Grădina Zoologică Oradea: perioada aprilie- august: 09:00- 18:00 (ora închiderii casierie), perioada septembrie- octombrie: 09:17:00 (ora închiderii casierie), noiembrie-martie: 09:00- 16:00 (ora închiderii casierie).
Preţul unui bilet: adult: 22 ron, copil 3-14 ani: 10 ron, elev 14-18 ani: 20 ron, grup adulţi minim 15 persoane: 20 ron/pers, copil până în 3 ani şi persoane peste 75 de ani: gratuit.
Dacă ajungeţi în Oradea ar trebui să nu rataţi: Cetatea Oradea, Biserica cu Lună din Oradea, Catedrala Romano- Catolică din Oradea, Palatul Baroc și Teatrul de Stat din Oradea, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, Sinagoga Neologă Sion din Oradea, Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, Piața Unirii și Palatul Vulturul Negru din Oradea.