Alte denumiri: sfecla de frunze şi peţiol, spanac de vară, spanac colorat, chard, silver beet, swiss chard, leaf beet, bietola.
Denumire ştiinţifică: Beta vulgaris var. cicla.
După forma frunzelor sunt 2 varietăţi de mangold: mangoldul de frunze şi mangoldul pentru peţiol (este dezvoltat puternic până la 3-4 cm lăţime).
Face parte din Familia Chenopodiaceae, este o plantă erbacee bienală, originară din Europa şi Asia, preferă locurile însorite şi temperaturi de 15-35 grade C. Frunzele lucioase verzi nervurate sunt dispuse în rozetă, mari, cărnoase, lung peţiolate, peţiolul variază în funcţie de soi de la alb-gălbui, verde, verde-închis până la roşu şi roşu-purpuriu. Tulpina floriferă apare în anul al II-lea, este bine ramificată, cu flori mici alb-verzui grupate în glomerule.
Frunzele de mangold seamănă cu frunzele de sfeclă şi gustul este asemănător spanacului. Nu formează rădăcină puternic tuberizată. Pe măsură ce frunzele sunt recoltate din părţile exterioare ale plantei vor creşte frunze noi în mijloc. Planta creşte rapid şi nu necesită îngrijire specială. Pentru a creşte alte frunze fragede trebuie îndepărtate frunzele cele mai mari de la bază. De la plantă se folosesc frunzele cu nervura cărnoasă împreună cu peţiolul viguros şi crocant (codiţa frunzei) în diverse preparate culinare.
Poate fi însămânţat atât primavara cât şi toamna, recoltarea se face după 65 de zile şi este folosită la diferite mâncăruri: supe, salate, plăcinte, omletă, sarmale. Frunzele mature au gust amărui dar prin fierbere aceasta dispare. Frunzele sunt folosite şi în bucătăria tradiţională elveţiană într-un fel de mâncare numit capuns.
Substanţe: proteine, carbohidraţi, fibre, vitamine (A, C, E, K, , minerale (calciu, cupru, magneziu, mangan, fier, potasiu).
Utilizare: planta ajută la menţinerea sănătăţii inimii, protejarea celulelor împotriva deteriorării radicalilor liberi, ajută la reducerea glicemiei, este ideală în curele de slăbire, ajută în combaterea cancerului, în prevenirea osteoporozei.
Avertizare: planta are un conţinut mare de vitamina K aceasta contribuie la coagularea sângelui astfel că persoanele care iau antigoagulante nu ar trebui să consume frunze de mangold.