Statuia ecvestră se află pe teritoriul satului Băcăoani, Com. Muntenii de Jos, la aproximativ 12 km sud de Vaslui. Este situat la circa 300 m faţă de satul Băcăoani pe DN24. Oricine trece pe aici îi este imposibil de a nu vedea această statuie impozantă.
Statuia are o înălţime de 6,90 m şi o greutate de 19 tone, fiind aşezată pe un soclu de marmură înalt de 8 m. Este ridicată pe locul desfăşurării celebrei bătălii de la Podul Înalt reprezentându-l pe Ştefan cel Mare călare (statuie ecvestră).
Monumentul de bronz a fost dezvelit pe data de 15 octombrie 1975 cu prilejul aniversării a 500 de ani de la victoria de la Podul Înalt de la Vaslui conduşi fiind de Ştefan cel Mare împotriva ostaşilor turci (10 ianuarie 1475).
Statuia a fost realizată de sculptorul român Mircea Ştefănescu, căruia i s-a decernat şi Premiul Academiei Române „Ion Andreescu” pentru acest monument.
De o parte şi de alta a scărilor se fală câte un basorelief de bronz cu scene simbolice, într-unul este prezentată o scenă în care voievodul primeşte solia turcilor, iar în celălalt este o scenă în care Ştefan cel Mare se află în mijlocul oamenilor de rând. Aceste basoreliefuri au fost realizate de sculptorul român Iftimie Bârleanu.
Bătălia de la Vaslui sau Bătălia de la Podul Înalt a avut loc în data de 10 ianuarie 1475 lângă oraşul Vaslui între armatele aliate creştine moldo-maghiare-polone sub comanda lui Ştefan cel Mare şi oastea otomano-munteană sub conducerea lui Hadâm Suleiman Paşa. Turcii au suferit o înfrângere zdrobitoare pierzând aproape toată armata. Este considerată cea mai mare înfrângere din istoria islamului în faţa unei armate creştine, Ştefan cel Mare fiind numit „eroul creştinătăţii”.