Arborele „Hippomane mancinella” este considerat cel mai toxic arbore din lume, deoarece toate părțile sale conțin toxine puternice care pot provoca arsuri grave, umflături, durere și chiar orbire. Consumul de fructe sau nuci poate fi fatal. Hippomane mancinella face parte din Familia Euphorbiaceae, este un arbore sempervirescent (veşnic verde) ce ajunge la înălţimea de 15-20 metri. Are scoarţa roşiatică-cenuşie, florile mici de culoare galben-verzui şi frunze verzi strălucitoare.
Este originar din America de Nord şi de Sud, poate fi găsit pe plajele de coastă (Caraibe, Bahamas, Florida, Mexic) unde rădăcina ei are rolul de a împiedica eroziunea plajei. I se mai spune şi manchineel tre, copacul morţii, manchioneel, manchineal, măr de plajă, manzanilla de la muerte, mărul morţii.
Epitetul specific „mancinella” provine din cuvântul spaniol „manzanilla” care înseamnă „măr mic”, cu referire la asemănarea fructelor cu cele ale unui copac de măr, fructele sunt verzi sau galben-verzui când sunt coapte.
Este cel mai toxic arbore din lume şi fiecare parte a copacului este otrăvitoare, acesta conţine o sevă alb-lăptoasă plină de toxine care provoacă iritaţii grave ale pielii, chiar şi o mică picătură de ploaie ce conţine seva lăptoasă în contact cu pielea provoacă dermatite severe aşa că nu va adăpostiţi sub acest arbore în timp de plouă. Fumul produs prin arderea lemnului poate provoca leziuni oculare. Este cunoscut faptul că seva poate deteriora vopseaua de pe maşini.
In ciuda faptului că fructele sunt mortale pentru om există un animal ce le poate mânca în linişte fără nici o problemă şi anume Ctenosaura similis (iguana neagră cu coada spinoasă) care este cea mai mare specie din genul Ctenosaura şi este cea mai rapidă şopârlă din lume având o viteza de deplasare de 34,9 km/h.
Copacii de obicei poartă o bandă roşie pe trunchi deasupra solului în semn de avertizare, alţii sunt marcaţi cu „X” roşu pe trunchi pentru a indica pericolul.
Ştiaţi că: cel mai otrăvitor arbore din lume este considerat a fi Dendrocnide moroides (urzica australiană) ? Acesta se găsește în zonele de pădure tropicală și subtropicală din Australia și Noua Guinee. Frunzele și tulpinile arborelui conțin o substanță numită „dendrotoxină”, care poate provoca durere extremă și inflamație dacă intră în contact cu pielea sau alte țesuturi ale corpului. Efectele pot dura săptămâni sau chiar luni și pot fi atât de intense încât uneori victima poate suferi șoc anafilactic sau chiar moartea.