Cea mai mare floare din lume

Rafflesia arnoldii– poate fi găsită în pădurile tropicale din Indonezia (Sumatra şi Borneo), este una dintre cele 3 flori naţionale din Indonezia, mai este denumită şi „floarea cadavru” pentru că emană un miros greu de carne în descompunere.

Primul care a descoperit floarea a fost exploratorul francez Louis Auguste Deschamps în anul 1797, în anul 1820 exploratorul Wiliam Jack a fost primul care a descris planta în mod oficial sub numele de Rafflesia titan.

Aceste flori ies din muguri foarte mari (ca varza) de culoare maro-închis, cărora îi lipsesc frunzele, tulpina şi nu are clorofilă, creşte până la 1 m în diametru şi cântăreşte până la 11 kg.

Este remarcată pentru producerea celei mai mari flori individuale de pe Pământ şi trăieşte ca un parazit pe rădăcinile plantelor agăţătoare. Este o plantă dioică la care florile mascule se află pe o plantă şi florile femele se află pe altă plantă. Mirosul urât al cărnii putrezite atrage muştele care vizitează ambele plante şi astfel are loc polenizarea.

După câteva zile de înflorire aceasta moare lăsând în urmă doar o substanţă vâscoasă de culoare neagră. Doar mugurii sunt culeşi pentru a fi folosiţi în medicina tradiţională sau folosiţi în diferite preparate de către locuitorii din Indonezia.

Sinonime: Rafflesia titan.

 

Amorphophallus titanum (titan arum)– este o plantă cu flori cu cea mai mare inflorescenţă neramificată din lume originară din pădurea tropicală din Vestul Sumatrei. Este cunoscută sub numele de „floare de cadavru” (bunga bangkai) pentru că emană un miros care se aseamnănă cu cel de carne în descompunere.

Specia este hermafrodită (are organe masculine şi feminine pe aceeaşi plantă) fiind polenizată de insecte. A fost descrisă prima dată de botanistul italian Odoardo Beccari în anul 1878, denumirea plantei este dată în anul 1879 de botanistul italian Giovanni Arcangeli.

Poate ajunge până la înălţimea de aproximativ 3 metri înălţime şi 2 metri în diametru atunci când se deschide şi perioada de înflorire este între 24-48 ore. Denumirea ştiinţifică Amorphophallus provine din greaca veche, cuvântul „amorphos” înseamnă „fără formă” sau „deformat”şi cuvântul „phallos” care înseamnă „falus” cu referire la spadixul plantei, iar cuvântul „titan” înseamnă „gigant”.

Sinonime: Amorphophallus selebicus, Conophallus titanum.

 

Corypha umbraculifera (Talipot Palm Tree)- este o specie de palmier originară din Estul şi Sudul Indiei şi din Sri Lanka, poate ajunge până la 25 metri înălţime şi 1,3 metri în diametru. I se mai spune şi kudapana, kudaipanai sau tala. Frunzele au fost folosite pe scară largă în trecut pentru a scrie manuscrise religioase iar din sevă se prepară vin de palmier.

Este o plantă cu flori cu cea mai mare inflorescenţă din lume care poate ajunge până la 6-8 metri lungime şi care se formează în partea superioară a trunchiului sub formă de evantai. Trăieşte până la 60 de ani înainte de a aduce fructe şi flori. După fructificare planta moare la scurt timp.

 Sinonime: Bessia sanguinolenta, Corypha guinessis.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *