Lăptişorul de matcă

 

Lăptişorul de matcă: este o substanţă alb-gălbuie de consistenţă omogenă, cremoasă şi vâscoasă, cu granulaţii fine, secretată de glandele hipofaringeale ale albinelor lucrătoare şi constituie hrana puietului de albine lucrătoare în primele trei zile de viaţă, dar şi hrana reginei stupului (care traieşte 5-6 ani numită matca) care asigură perpetuarea întregii colonii;

În contact cu aerul, la temperaturi de peste 15 grade, devine alb intens, astfel se păstrează în frigider la 2-4 grade;

Lăptişorul de matcă nu este plăcut la gust, este acrişor uşor astringent cu o compoziţie foarte complexă, concentrat în principii active ce îl fac un adevărat nutrient funcţional şi se recomandă sa fie consumat în stare crudă;

Are o aciditate apropiată cu cea a sucului gastric, un pH de 3,5,  are densitatea mai mare decât a apei 1,1  şi este solubil in alcool;

Vitamina B5 ( acidul pantotenic) care se găseşte în concentraţia cea mai mare în lăptişorul de matcă, se transformă în coenzima A şi acţionează benefic asupra sistemului nervos şi a glandelor suprarenale, de unde şi denumirea de Vitamina antistres;

 

 

Proprietăţile lăptişorului de matcă:

  • Glucide: fructoză şi glucoză în proporţie de 15%;
  • Apă 66%;
  • Proteine 12,5%;
  • Aminoacizi esenţiali: izoleucină, leucină, lisină, metionină, fenilalanină, treonină, triptofan, valină;
  • Acizi graşi 5% în diverse forme;
  • Minerale şi oligoelemente 1,5%: Calciu, Magneziu, Fier, Cupru, Potasiu, Fosfor, Zinc, Seleniu, Sodiu, Siliciu;
  • Vitamine: A,C,D,E, B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12);
  • Acid 10 HDA: este prezentă exclusiv în lăptişorul de matcă, cu efect antiviral, antibacterian şi imuno-regulator, ajutând la eliminarea radicalilor liberi;
  • Acetilcolină: neurotransmiţător la nivelul sistemului nervos central şi periferic;

 

 

Beneficiile lăptişorului de matcă:

  • Vitalizarea şi creşterea imunităţii organismului: lăptişorul de matcă stimulează producţia de celule ale sistemului imunitar şi le activează pe cele existente, în special toamna şi primăvara, se recomandă două cure anual, pentru o perioadă de 2-3 saptămâni, între 2-4 grame/zi;
  • Reumatism: stimulează glandele suprarenale (care se află deasupra celor doi rinichi) să secrete cortizon cu efect antiinflamator, favorizează refacerea ţesuturilor cartilaginoase din articulaţii, stopează procesele degenerative la nivelul articulaţiilor, se administrează 1-3 grame/zi timp de 4-6 săptămâni;
  • Depresie: se administrează 2-3 grame/zi în cure de 4 săptămâni, se poate relua după o pauză de 2 saptămâni;
  • Boala Alzheimer: datorită conţinutului de acetilcolină, substanţă esenţială în transmiterea impulsurilor nervoase şi care ajută la refacerea celulelor distruse;
  • Hepatitele virale A,B,C: îmbunătăţirea stării generale prin scăderea transaminazelor, creşterea raportului albumină / globulină;
  • Sindromul oboselii cronice: lăptişorul de matcă este cel mai puternic energizant natural ajutând la normalizarea somnului, recăpătarea capacităţii de muncă;
  • Anemie: lăptişorul de matcă intensifică formarea globulelor roşii şi previne procesele anormale de distrugere a acestora;
  • Fracturi: stimulează formarea calusului (ţesut osos nou care sudează oasele fracturate), grabind procesele de refacere a oaselor şi scurtează perioada de vindecare;
  • Infertilitate la bărbaţi : creşte nivelul testosteronului în sânge;
  • Infertilitatea la femei: creşte nivelul hormonului luteinizant în sânge care ajută ovulaţia, totodată ajută la menţinerea sarcinii prin creşterea progesteronului ;
  • Diabet: scade rezistenţa la insulină a organismului, ca urmare pancreasul nu este forţat sa secrete mai multă insulină, deci nu se intervine cu remedii externe ci este ajutat să secrete insulina care este capabilă sa o secrete;
  • Osteoporoză : stimulează secreţia de estrogen (hormon implicat direct în procesele de asimilaţie a calciului, lipsa acestui hormon provoacă osteoporoza) şi susţine activitatea ovarelor;
  • Boli canceroase: acidul 10 HDA prezent în lăptiţorul de matcă împiedică formarea şi dezvoltarea celulelor canceroase;
  • Infarctul miocardic: scade nivelul colesterolului şi a trigliceridelor în sânge prevenind astfel producerea placilor de aterom ( depozit de substanţe grase pe pereţii vaselor sangvine), protejând inima;
  • Tratament pentru faţă : intern: lăptişorul de matcă normalizează secreţia glandelor sebacee, ajută la cicatrizarea mai rapidă a leziunilor pielii, face pielea fină, elastică şi catifelată; -extern: pielea se unge cu lăptişor de matcă intr-un star subţire, după 15 minute se curăţă tenul cu apă calduţă, după mai multe aplicaţii la interval de 1-2 zile dispar petele, ridurile, pigmentaţiie anormale;

Administrare: se recomandă consumul în cure de minimum 6 săptămâni , dar poate fi consumat tot timpul anului, fără restricţii;

Pur: se administează sublingual până la dizolvarea totală, dimineaţa, cu 20-30 minute înainte de masă, copii- 0,5 grame/zi, adulţi-1-2 grame/zi;

Omogenizat în miere 2%, de exemplu 10 grame lăptişor de matcă pur în 500 grame de miere crudă, copii: 1-2 linguriţe/zi, adulţii: 1-2 linguri/zi.

Uz cosmetic: este ideal şi ca ingredient în prepararea tratamentelor cosmetice pentru ten sau pentru păr.

Păstrare: se păstrează la frigider la temperaturi cuprinse între 2-5 grade sau omogenizat în miere, la temperatura camerei.

 

 

Precauţii şi contraindicaţii:

  • Persoanele care suferă de criză de astm bronşic : lăptişorul de matcă este astringent şi poate provoca bronho-constricţie;
  • Posibile alergii la produsele apicole: polen, miere, înţepături de albine, la plantele din Familia Compositelor;
  • Înainte de a ţine o cură cu lăptişor de matcă faceţi un test cu doze mai mici, dacă apar dificultăţi de respiraţie, abundenţă de secreţii pe căile respiratorii sau mâncărimi în zona bucală întrerupeţi imediat administrarea;
  • La administrare nu se folosesc linguriţe de metal deoarece alterează proprietăţile lăptişorului de matcă;
  • Lăptişorul crud de matcă se ia pe nemâncate dimineaţă cu o jumătate de oră înainte de micul-dejun;
  • Faceţi pauză de 10-30 zile  după o cură de tratament ;
  • Masticarea lăptişorului de matcă înainte de înghiţire începe absorţia de la nivelul mucoasei bucale şi stimulează procese interne benefice absorţiei imediate;
  • În caz de diabet, consumat ca atare, nu modifică indicele glicemic;

 

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *