Panax ginseng- Ginsengul

 

Face parte din Familia Araliaceae (Araliacee), este o plantă perenă înaltă până la 1 m, îşi are originea în regiunile muntoase din Asia (Coreea, Japonia, China de Nord), se găseşte în flora spontană, în păduri răcoroase, umede şi umbroase, dar şi sub formă cultivată, i se mai spune şi ginsengul adevărat, ginsengul chinezesc, asian ginseng, chinese ginseng (Ren shen), corean ginseng (insam);

Sinonime: Aralia ginseng, Panax verus, Panax chin-seng;

Ginsengul este una dintre cele mai preţioase plante medicinale tradiţionale chineze, apreciată de cum 7000 de ani, este adesea numit „regele tuturor plantelor”, este protejată în Rusia şi China, există 9 specii diferite de ginseng, se consideră că fiecare tip are proprietăţi unice de vindecare, primele texte scrise despre utilizarea ginsengului ca plantă medicinală a fost Farmacopeea Shennong (primul împărat al Chinei Antice– Shennong Yan- supranumit şi regele medicinei chineze- Yaowang) scrisă în China în anul 196 d.Hr.;

Numele de gen Panax înseamnă „vindecarea tuturor”, care descrie credinţa tradiţională că ginsengul are proprietăţi care vindecă toate bolile corpului, numele este dat de botanistul şi exploratorul german Carl Anton von Meyer în anul 1843, cuvântul „ginseng” provine din cuvintele chinezeşti „Jen Sheng” care înseamnă „iarbă de om”,  referitor la forma umană a rădăcinii care este bifurcată;

Florile: sunt mici de culoare galben-verzui, înfloreşte după 4 ani de la recoltare, este o umbelă slolitară,  specia este hermafrodită (are organe masculine cât şi feminine), polenizată de insecte, urmate apoi de fructe de culoare roşie, care conţine fiecare câte 2 seminţe;

Frunzele: sunt palmat-compuse cu 3-5 frunze, 2 dintre ele sunt mai mici, lung- peţiolate, dinţate, ovale, de culoare verde;

Rădăcina: are o aromă dulce aromată, este noduroasă care arată ca un corp uman în miniatură şi lăstari ce seamănă cu braţele şi picioarele omului, ajunge până la 1 m în lungime şi 5-10 cm grosime, este recoltată atunci când planta are 5-6 ani, pericolul de deteriorare a rădăcinii este foarte mare după recoltare iar aceasta trebuie imediat tratată cu aburi la o tempeartură mare de 120-130 grade Celsius, din rădăcină albă devine rădăcină roşiatică, şi apoi este uscată la soare, pentru ca proprietăţile să rămână active, altă metodă de conservare a rădăcinii este uscarea imediat după ce a fost scos din pământ numit şi ginseng alb;

Substanţe: ginsenozidă (cu efecte antiinflamatorii, antioxidante, anticancerigene), gintonină, poliacetileni, compuşi fenolici, sesquiterpeni, alcaliozi, polizaharide, oligopeptide;

Utilizare: de la plantă se foloseşte rădăcina care îmbunătăţeşte starea generală, întăreşte imunitatea organismului, întăreşte rezistenţa, vitalitatea, poate îmbunătăţii funcţia psihologică, poate imbunătăţi performanţele cognitive şi a bolii Alzheimer, util în combaterea diabetului, cu efecte cardiovasculare, este renumit ca afrodisiac şi utilizat pentru a trata disfuncţiile sexuale masculine, îmbunătăţeşte performanţele sexuale, îmbunătăţeşte fertilitatea masculină prin modularea sistemelor neuronale şi modulare, promovează spermatogeneza şi acţionează direct asupra spermatozoizilor prin intermediul receptorilor de steroizi, păstrează fertilitatea masculină în timpul bolilor, este eficientă în îmbunătăţirea bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), a gripei, a oboselii legată de scleroza multiplă, este relaxant muscular, tonic pentru pacienţii cu boli cronice şi cei aflaţi în convalescenţă, cu efecte benefice asupra bolii Parkinson, accident vascular cerebral (AVC), boala Huntington, combate îmbătrânirea, îmbunătăţeşte sănătatea oaselor:

Alte utilizări: ginsengul este un ingredient obişnuit în multe băuturi energizante, băuturi alcoolice, ceaiuri, şi nu lipseşte din bucătăria asiatică utilă în supe, sosuri, smoothieuri, diferite deserturi;

Avertizare:

– ca orice supliment de plante sau medicamente pot avea efecte adverse şi anume: dureri de cap, euforie, probleme digestive, insomnie, poate afecta tensiunea arterială, poate interacţiona cu medicaţia pentru diabet, poate interacţiona şi cu medicamentele anticoagulante, antiplachetare (risc de sângerare), medicamente antipsihotice, poate interacţiona cu cofeina, alcoolul, alimente amare sau picante, cu medicamente care suprimă sistemul imunitar, poate bloca efectele calmante ale morfinei, cu medicamentele care sunt descompuse de ficat;

contraindicaţiile pentru utilizarea plantei includ tensiunea arterială ridicată, astmul acut, infecţii acute, sângerări ale nasului, menstruaţie excesivă, nu ar trebui să consume această plantă femeile însărcinate deoarece poate da sângerări vaginale;

– produsele de ginseng pot fi contaminate cu metale toxice sau alţi compuşi, iar utilizarea excesivă poate avea efecte adverse, simptomele supradozajului pot include greaţă, vărsături, iritabilitate, nelinişte, incontinenţă urinară, febră, creşterea tensiunii arteriale, respiraţie crescută, scăderea ritmului cardiac, ten cianotic, convulsii, delir.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Comentariile sunt închise.