Denumire ştiinţifică: Curcuma longa;
Denumire populară: şofranul indian;
Ingredientul activ este curcumina– cel mai puternic antioxidant şi antiinflamator natural, are un gust uşor piperat, dulce-amărui, şi o aromă de citrice şi ghimbir;
Turmericul este extras din rădăcina plantei de Curcuma longa, originar din Indonezia si Sudul Indiei;
Face parte din Familia de plante Zingiberaceae, fiind înrudit cu ghimbirul;
Are o coajă dura de culoare maro şi miezul este de un intens galben-auriu, colorează cu galben orice mâncare în care îl adăugaţi;
A fost folosit de-a lungul timpului precum condiment, remediu tămăduitor şi bun colorant textil;
Beneficii:
- antiinflamator natural : reduce nivelul inflamaţiilor din organism;
- are efecte antioxidante puternice;
- previne apariţia şi dezvoltarea multor tipuri de cancere: împiedică înmulţirea şi răspândirea celulelor tumorale dar şi transformarea celulelor normale în celule canceroase;
- protejează împotriva bolilor provocate de iradiere;
- protejează împotriva metalelor grele;
- previne şi suprimă boala Alzheimer (demenţă senilă);
- turmericul asigură protecţie bolilor neurodegenerative;
- afecţiuni cardio-vasculare: previne oxidarea colesterolului în organism care deteriorează vasele de sânge şi se acumulează în artere provocând atac de cord sau accidente vasculare cerebrale;
- efect detoxifiant asupra ficatului: măreşte producţia de enzime în ficat, ajutând ficatul să filtreze sângele, sporeşte capacitatea ficatului de a elimina colesterolul rău;
- prevenirea şi tratarea Diabetului de tip 2: turmericul poate reduce rezistenţa la insulină, reglează nivelul insulinei şi glucozei în sânge;
- proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice;
- stimulează vezica biliară să producă bilă: adică îmbunătăţirea digestiei, reducerea simptomelor de balonare;
- proprietăţi antiseptice: folosit ca remediu dezinfectant pentru tăieturi, răni, arsuri şi alte infecţii ale pielii cum ar fi psoriazisul ( boală de piele cronică, localizată mai des la coate şi genunchi, care se manifestă prin apariţia unor puncte şi plăgi roşii acoperite de mici coji uscate lucitoare, însoţite de prurit);
- previne depresia: datorită capacităţii de creştere a dopaminei şi serotoninei în creier, poate creşte starea de bine, de spirit;
- curcuma folosită în cosmetică: minimizează ridurile şi liniile fine, conferă tenului un aspect mai proaspăt, reduce roşeaţa si petele de pe piele folosită sub formă de maşti în combinaţie cu alte ingrediente;
Exemplu mască de faţă:
- 2 linguriţe de turmeric;
- 2 linguriţe de yaurt;
- 3-4 picături ulei esenţial de tămâie;
- 3-4 picături ulei din seminţe de măceşe;
Masca se întinde şi sub ochi, eficient împotriva cearcănelor;
Se lasă 1 oră, apoi se clateşte cu apă calduţă, mai apoi cu săpun ori detergent de faţă pentru îndepărtarea culorii galbene rămase;
Pentru un efect vizibil se repetă de 2 ori/ săptămână, timp de 3 luni;
Mască de faţă mai simplă: 1 lingură de turmeric, 1 lingură de lămâie si 1 lingură de miere de albine;
Proprietăţi:
- substanţe curcuminoide (curcuma): cu proprietăţi antioxidante puternice care neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi şi apără organismul de bacterii;
- Vitamine: B6, B3, K, E, C;
- Minerale: Sodiu, Calciu, Potasiu, Fier, Magneziu, Zinc;
- lipopolizaharidă: substanţă care stimulează şi întăreşte sistemul imunitar al organismului;
- uleiuri volatile;
- răşini;
- zaharuri;
- proteine;
Administrare: sub formă de ceai din rădăcină de turmeric, în bucătărie la condimentarea diferitelor mâncăruri, tinctură de turmeric, sub formă de pudră adăugată în diferite băuturi;
Contraindicaţii:
- nu folosiţi turmeric daca suferiţi de Diabet fără a cere sfatul medicului, în combinaţie cu medicaţia puternică, turmericul poate cauza hipoglicemie (scăderea sub valorile normale a concentraţiei de glucoză în sânge);
- turmericul poate diminua capacitatea de coagulare a sângelui şi poate provoca hemoragie;
- turmericul este contraindicat în sarcină deoarece poate declanşa contracţii uterine şi creşte riscul de avort spontan;
Stiaţi că: adăugarea de piper negru alături de turmeric, în mâncărurile picante, face ca proprietăţile antioxidante, antiinflamatoare şi anticancerigene ale turmericului, să crească de peste 450 ori!