Face parte din Familia Arecaceae (Arecacee), palmier cu înălţimea până la 20 m,creşte în climă temperată şi subtropicală, rezistent la condiţii reci şi umede, poate tolera şi seceta severă, îşi are originea în America de Sud (Chile), preferă soarele şi solul bogat în substanţe nutritive, din cauza exploatării lui excesive se găseşte foarte rar, este în prezent ocrotit de lege, este considerat palmierul cu cea mai lentă creştere din lume, i se mai spune şi palmierul de miere, palmierul coquito, chilean wine palm;
Sinonime: Jubaea spectabilis;
Specia a ajuns pentru prima dată la cunoştinţa botanicilor europeni prin cartea numită „Pinax theatri botanici”, scrisă de botanistul elveţian Gaspard Bauhin, publicat în anul 1623, palmierul a fost denumit după Juba II, botanist şi rege al Numidiei şi Mauretaniei, denumirea de „chilensis” provine de la denumirea de origine a palmierului şi anume din Chile;
Florile: inflorescenţe scurte, purpurii, sunt ramificate şi atârnă sub coroana frunzelor, acestea produc fructe sferice de culoare galben-maronii, cu diametrul de 4-5 cm, înfloreşte începând cu vârsta de 50-60 de ani, cu flori unisexuate monoice (cu flori mascule şi femele pe acelaşi exemplar);
Seminţele: interiorul are miros de lichior, iar gustul este asemănător cu cel de nucă de cocos, şi arată ca o nucă de cocos în miniatura, germinarea lor poate dura de la 3-4 luni până la un an, dar se poate stimula prin încălzire;
Frunzele: sunt penate, arcuite, lungimea lor este de 3-5 m, de culoare verde-închis sau cu o uşoară tentă de albastru deasupra iar dedesubt de culoare gălbuie;
Fructele: sunt de culoare galben-maronii, de mărimea oului de găină, ajung la maturitate toamna, formând o mulţime strânsă de fructe, cu pulpă moale iar în interior se găseşte o singură sămânţă mare, cenuşie, de 2,5 cm diametru, cu trei pori de germinare distinctivi (ca „ochii” unei nuci de cocos), este comestibil şi are gustul ca şi cea a unei nuci de cocos;
Trunchiul: este de culoare gri-deschis, cu scoarţa netedă, este masiv, poate creşte chiar până la 25 m, în diametru poate ajunge la 1,3m, este mai gros la mijloc, este foarte rezistent, arată ca ananasul când este mic;
Utilizare: se extrage seva printr-o secţiune subţire a trunchiului, din care va continua să curgă câteva luni, poate fi obţinut 400 de litri de sevă bogată în zahăr, folosit ca şi băutură răcoritoare, se poate prepara un lichior delicios, folosit pentru a face o băutură alcoolică şi anume vinul de palmier (Chilean wine palm), se extrage ulei comestibil din seminţe, frunzele sunt folosite pentru a face coşuri, fibrele sunt utilizate pentru a confecţiona hârtie şi conţinut pentru saltele, fructele sunt folosite la prepararea bomboanelor, jeleurilor;
Ştiaţi că: cea mai mare plantă de interior din lume este exact aceast palmier expus în Grădina Botanică Regală Kew, din Londra, Anglia.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: