Nume ştiinţific: Zea mays everta
Termenul de „popcorn” vine de la cuvântul „popeed corn” şi înseamnă „porumb pocnit”, (zgomotul pe care îl face când se deschide), şi a apărut în anul 1848 unde gustarea se bucura de multă popularitate, i se mai spune şi floricele de porumb, cocoşei;
Timp de secole oamenii au fost fascinaţi de floricele şi de modul în care se transformau, primii americani autohtoni credeau că un spirit trăia în fiecare sâmbure de floricele, când s-a încălzit spiritul s-a înfuriat, a izbucnit din casa sa şi a fugit în aer ca un puf de aburi nemulţumit;
Istoria floricelelor este profundă în întreaga Americă, unde porumbul este o mâncare de bază, dar cel mai vechi popcorn cunoscut până în prezent a fost găsit în New Mexico, de antropologul Herbert Dick şi botanistul Earle Smith, studenţi absolvenţi de la Harvard, în anul 1948 într-o peşteră numită „Peştera Liliecilor”, unde au descoperit mici capete de porumb şi sâmburi individuali, care au fost estimate prin testul carbonului ca având 5.600 de ani;
Acestea se numeau momochtli în limba nahuatl, şi se expandau în oale de lut bine închise sau se presărau boabe peste jăratec;
Urnele funerare din Mexic erau decorate cu zeul porumbului având floricele expandate care îi împodobeau coafura, din secolul al XVI-lea indienii azteci foloseau floricelele pentru mâncare dar şi pentru decorarea îmbrăcămintei, îşi făceau ghirlande şi coliere de popcorn şi a altor înfrumuseţări ceremoniale;
Valoarea nutritivă: o cană de popcorn conţine 31 calorii, 1 gram de proteine, 6 grame de carbodidraţi, 1 gram de fibre, şi doar o urmă de grăsime;
Floricelele sunt de fapt boabe de porumb prăjite care se deformează sub acţiunea căldurii, se consumă simplu sau în combinaţie cu caramel, ciocolată, unt, zahăr, scorţişoară, paprika, şi după imaginaţia fiecăruia, acestea îşi păstrează proprietăţile benefice, doar dacă sunt pregătite clasic, în casă la ceaun sau aparate speciale, pentru că este singurul bob întreg netratat;
Substanţe: conţin polifenoli antioxidanţi, fibre, vitamina A, B, carbohidraţi complecşi;
Stiaţi că:
– în anul 1885, la Chicago, SUA, Compania Americană Creators, înfiinţată de Charles Creators, a construit prima maşină comercială de popcorn la scară largă, aceasta era mobilă şi avea un arzător pe benzină;
– în anul 1980 apar şi floricelele la microunde, acele punguţe cu boabe de porumb, acestea au fost brevetate de compania americană General Mills în anul 1981;
– sunt două tipuri de floricele , cele sub formă de „fluture” şi cele sub formă de „ciupercă”, cele care nu „sar”, sunt considerate „bătrâne”, floricelele pot sări până la trei metri în aer;
– există patru tipuri de bază de porumb şi toate au trăsături şi întrebuinţări distincte: porumbul de câmp sau porumbul dent este folosit pentru hrana animalelor şi în unele produse alimentare, porumbul indian sau porumbul flint (glass gem corn), care se remarcă printr-o gamă largă de culori, porumb de popcorn care conţine la exterior un strat dur şi în interior amidon moale conţinând umiditate, când este încălzit la peste 180 de grade, umiditatea naturală din interior se transformă în abur şi creşte suficientă presiune încât până la urmă să „explodeze” şi porumbul dulce care se consumă când este în stadiul de lapte;
– există şi alte boabe care sar atunci sând sunt încălzite: boabe de mei, quinoua şi amarant, dar niciuna dintre ele nu face acest lucru la fel de dramatic ca floricelele;
– floricelele acţionează ca un „burete”, în câteva ore ele absorb umezeala din aer şi devin moi, astfel trebuie consumate proaspăte;
– sunetul de „explozie” caracteristic rezultă din eliberarea de vapori după ce s-a fisurat bobiţa de porumb;