Bobul- ce este şi cum se găteşte?

 

Bobul sau Vicia faba, este o plantă leguminoasă, anuală, se regăseşte în aceeaşi familie botanică cu fasolea de grădină şi mazărea, există 2 soiuri de bob: Vicia faba minor– are boabele mici de culoare cafenie şi Vicia faba major– are boabele mari de culoare verde-deschis.

Este originară din Asia centrală, temperatura propice culturii bobului este în jur de 15 grade, creşte pe aproape toate tipurile de soluri, preferând solurile argiloase sau lutoase, în România se cultivă în special în Maramureş, Bucovina, Oltenia, Argeş.

 

 

În Antichitate grecii aveau o sărbătoare dedicată acestei plante, bobul a fost descoperit pe teritoriul ţării noastre în siturile de înhumare ale dacilor alături de mazăre şi grâu, ceea ce denotă că nu era doar un aliment ci avea o destinaţie mitică.

Boabele au un conţinut caloric scăzut, de aceea sunt recomandate în dietele de slăbire, în combaterea obezităţii, este un aliment hrănitor bogat în proteine şi carbohidraţi care se poate consuma atât verde cât şi gătit, conţin 80% apă, în rest minerale ca : Fier, Mangan, Fosfor, Magneziu, Cupru, Zinc, Potasiu, Sodiu, Seleniu, Calciu, Vitamine ca: Vitamina C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, lipide, flavonoide.

Filum-ul închis la culoare sau chiar negru arată că bobul este matur şi este recomandat consumului, fructul este de tip păstaie în interiorul căreia se găsesc 3-5 seminţe, are forma cilindrică sau turtită de culoare brună sau neagră, recoltarea se face la maturitate deplină când păstăile s-au înegrit şi pentru boabe verzi se vor recolta păstăile verzi.

 

 

De la bob se consumă frunzele foarte tinere, care au un gust uşor acrişor în salate, supe, ciorbe, din păstăile foarte tinere bogate în sulf şi fier cu mult timp de a ajunge la maturitate, se prepară supe, ciorbe, ghiveci.

Bobul se fierbe până se umflă, se scurge de apă şi se curăţă de coajă apoi miezul de bob se pune din nou la fiert cu sare, se mai poate prepara la aburi, boabele proaspet culese pot fi consumate crude în salate, gătite în supe, tocane, boabele uscate pot fi hidratate peste noapte se îndepărtează coaja apoi sunt fierte în diferite preparate, sub formă de piure.

 

 

Bobul are proprietăţi terapeutice fiind un bun diuretic, sedativ, tonic, se recomandă în afecţiuni precum colici renale, cistite, prostată, afecţiuni reumatismale, reglează valorile colesterolului, previne osteoporoza.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *