Polenul- „alimentul complet”

 

Există două tipuri de polen şi anume cele anemofile: cele purtate de vânt şi entomofile: cele purtate de insecte, albinele nu recoltează polenuri purtate de vânt, deoarece acestea conţin anumite substanţe toxice, fiind responsabile şi de alergiile pe care unii oameni le au la polen;

Polenul este o pulbere fină moale cu un miros floral pregnant, de culoare galbenă sau de diferite culori, pe care albinele o colectează de pe staminele din flori– necesară pentru fecundare, îl amestecă cu o secreţie a glandelor salivare sau nectar, apoi îl depozitează în „coşuleţele” speciale localizate pe picioarele posterioare;

Polenul astfel colectat este adus la stup, unde este depus în faguri, apoi este acoperit cu un strat subţire de miere şi ceară, aceasta permite fermentarea polenului prin creşterea acidului lactic- produsul rezultat reprezintă  hrana albinelor;

Potrivit specialiştilor o colonie de albine produce 7 kg de polen pe an;

 

 

Există o mare diferenţă de între polenul uscat şi cel crud, cel uscat presupune încălzirea acestuia la temperaturi de 38-40 grade, astfel sunt distruse majoritatea substanţelor active care nu rezistă la temperaturi ridicate;

Graţie proprietăţilor complexe, polenul a fost folosit încă din antichitate pentru întinerirea organismului şi menţinerea vitalităţii, fiind alimentul care conţine toţi nutrienţii necesari corpului uman:

Conţine 22 aminoacizi (metionina, valina, lisina, cisteină, glutamina, etc.), care accelerează funcţionarea şi implicit dezintoxicarea organismului;

Grăsimi şi mai ales acizi nesaturaţi: linol, acid linolic, acid arahidonic, care joacă un rol important în prevenirea arterosclerozei, fermenţi, hormoni, vitamine, flavonoizi, necesari organismului pentru mărirea puterii de rezistenţă;

Conţine 25 minerale printre care: calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier, sodiu, cupru, iod, zinc, sulf, siliciu, clor

 

 

Numeroase microelemente, lecitină şi în special acizi nucleici;

Vitamina E care reduce parţial afecţiunile provocate de bioxidul de carbon şi de bioxidul de sulf, gaze periculoase pentru oameni;

– Polenul conţine de douăzeci de ori mai multă vitamina A şi provitamina A, decât morcovul;

– Polenul conţine cu 50% mai multe proteine decât carnea de vită, mai mulţi aminoacizi decât ouăle sau produsele lactate;

Dintre cele 18 vitamine aflate în compoziţia sa cele mai importante sunt: provitamina A, Vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E, H, F, PP, acidul folic, acidul pantotenic, biotina, rutina şi lecitina;

 

 

Utilizare: polenul ajută la regenerarea tranzitului intestinal , fiind un excelent tonic , energizant, antianemic, vitaminizant, mineralizant, ameliorează stările de oboseală, surmenajul fizic şi intelectual, aducănd un flux de energie în organism, întăreşte sistemul imunitar, tratează alergiile, protejează aparatul respirator, previne îmbătrânirea şi menţine frumuseţea tenului şi părului, combate prostata, stimulează fertilitatea;

Doza de întreţinere este de 1 lingură- 15gr pentru adulţi, şi 1 linguriţă- 5 gr pentru copii (2-6 ani);

Polenul crud poate fi administrat fie ca atare, fie cu iaurt natural, cu o salată de fructe , la prima masă a zilei, se recomandă o cură de minimum 7 săptămâni, de 2 ori pe an, primăvara şi toamna, dar poate fi consumat tot timpul anului fără restricţii;

 

 

Se păstrează în mod obligatoriu la congelator, la temperaturi cuprinse între -5 grade şi -18 grade, polenul crud rezistă în afara congelatorului până la 5 zile sigilat, la temperatura ambiantă şi până la 10 zile în frigider chiar şi după desigilare. Congelarea este modul ideal de a păstra intacte calităţile nutritive, regenerante ale polenului crud, totodată aceasta menţine gustul şi culorile specific naturale;

Deşi se păstrează la congelator, polenul nu îngheaţă, datorită conţinutului său redus de apă (8-10%), acest fapt permite consumul său imediat după ce a fost scos din congelator;

Tipuri de polen: poliflor, castan dulce, mur, flori de pădure, iarbă neagră, de măr, păpădie, salcie, păducel, prun, trandafir sălbatic, scai vânăt, cireş;

Avertisment: este contraindicat persoanelor alergice la polen, care suferă de diabet zaharat, adenom de prostată, hiperfuncţii: hipofizare, tiroidiene, suprarenale şi testiculare, exces de colesterol şi lipide în sânge, hiperexcitabilitate sexuală, ateroscleroză cerebrală avansată, polenul administrat fără pauze poate provoca tulburări hormonale.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *